top of page

Seeing the invisible. Η Augmented Reality έκθεση στον Εθνικό Κήπο που ήρθε για να μείνει!

Φαντάζομαι “κόβετε κι εσείς δρόμο” μέσα απο τον Εθνικό Κήπο, για να βγείτε Σύνταγμα, Πλάκα, Παγκράτι…


Εγώ πάντως, καθημερινά!!!


Διασχίζοντας τον Εθνικό Κήπο, κάτι το οποίο κάνω σε καθημερινή βάση, μπορεί κανείς να γλυτώσει σημαντική απόσταση, ενώ “συντροφεύεται” απο ευχάριστους ήχους πουλιών και καταπράσινη βλάστηση.


Ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα, κάτι… το οποίο αποτελεί πλέον και απο μόνο του ένα σημαντικό λόγο να επισκεφθεί κανείς τον Εθνικό Κήπο, όχι απλώς για “κόψιμο δρόμου”, αλλά – κυρίως - για λόγους αναψυχής …


Μιλάω για την ψηφιακή έκθεση A.R (Augmented Reality), οποία έχει αρχίσει και γίνεται σταδιακά γνωστή στο ευρύτερο κοινό.Η συγκεκριμένη έκθεση αφορά την επαυξημένη πραγματικότητα, η οποία περιλαμβάνει την άμεση ή έμμεση θέαση ενός πραγματικού φυσικού περιβάλλοντος, του οποίου τα βασικά στοιχεία επαυξάνονται απο άλλα στοιχεία αναπαραγώμενα από συσκευές υπολογιστών, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση βίντεο, ήχου, γραφικών και δεδομένων τοποθεσίας.


PARDON???


Με απλά λόγια... η επαυξημένη πραγματικότητα, A.R, καθιστάται ορατή στο κοινό, μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών- υπολογιστών (δηλαδή συσκευές που περιλαμβάνουν κάμερα, ήχο, βίντεο, γραφικά, δεδομένα τοποθεσίας), όλα τα οποία υπάρχουν πλέον και στο πιο απλό smartphone. Έτσι, η συγκεκριμένου τύπου έκθεση, είναι προσαρμοσμένη στις καθημερινές μας συνήθειες και στην καθημερινή μας ζωή!
Η έκθεση λοιπόν προϋποθέτει να έχετε ένα smartphone ή ακόμη καλύτερα ένα tablet (έχει σημασία η μεγαλύτερη οθόνη). Και αυτό διότι, η περιήγηση της έκθεσης γίνεται εφικτή μόνο μέσω της ανάλογης εφαρμογής Seeing the invisible, η οποία υποστηρίζεται απο συσκευές Apple και Android.


Μπορείτε λοιπόν να την κατεβάσετε στο smartphone σας ή στη συσκευή που σας βολεύει περισσότερο, ωστε να αποκτήσετε τον ψηφιακό «χάρτη θυσαυρού» που θα σας οδηγήσει στα έργα και θα σας κάνει να αποκτήσετε τον πλήρη έλεγχο της επαυξημένης πραγματικότητας.Μπορείτε είτε να κατεβάσετε την εφαρμογή απο το σπίτι, ή και πρίν την έκθεση, καθώς στις περισσότερες εισόδους της, είναι εγκατεστημένες αφίσες με το ανάλογο QR CODE που σε παραπέμπει στη σελίδα ή στο ( Apple store / Play store), ανάλογα με τη συσκευή σας, όπου σας δίνεται η δυνατότητα να εγκαταστήσετε την εφαρμογή.


Θα πρότεινα βέβαια να κατεβάσετε την εφαρμογή απο το σπίτι ή από καταστήματα– καφέ (όπου δηλαδή υπάρχει διαθέσιμο δυνατό δίκτυο WiFi), καθώς η εφαρμογή καταναλώνει σχεδόν 1.5 GB απο τα δεδομένα σας. Εκτός απ’ το ότι η εγκατάστασή της μέσω δεδομένων, τρώει πολύ χρόνο, καταναλώνει και ένα μεγάλο ποσοστό των δεδομένων σας.


Μην την κατεβάσετε στο δρόμο προς τον Εθνικό Κήπο... το έκανα εγώ και σας λέω με σιγουριά πως θα ταλαιπωρηθείτε αρκετά! Η περιήγηση της έκθεσης είναι ανοιχτή για το κοινό, όσες φορές αυτό επιθυμεί και φυσικά δωρεάν!!


Η έκθεση Seeing the invisible λαμβάνει χώρα σε 10 διαφορετικούς βοτανικούς κήπους σε όλο τον κόσμο, σε διαφορετικές χώρες και ηπείρους, όπως η Αυστραλία, η Β. Αμερική, το Ισραήλ , η Ν. Αφρική και φυσικά η Ελλάδα!!


Με τη συνεισφορά του Δήμου Αθηναίων και της Outset Greece, μιας διεθνούς οργάνωσης που βοηθάει τους καλλιτέχνες, νέους και μη, να αναδειχθούν και να παρουσιάσουν τα έργα τέχνης τους σε ευρύτερο κοινό, η έκθεση λαμβάνει χώρα σε έναν απο τους υπέροχους βοτανικούς κήπους της Αθήνας.Η έκθεση με θέμα την επαυξημένη πραγματικότητα, θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ δεν έχει κλείσει καν μήνα απο τότε που ξεκίνησε... όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, θα έχετε άφθονο χρόνο να την επισκεφθείτε!


Το πιο ενδιαφέρον δε, είναι το γεγονός πως ενώ η έκθεση Seeing the invisible περιλαμβάνει 13 έργα τέχνης παγκοσμίως, σε 10 βοτανικούς κήπους, ο Εθνικός Κήπος είναι ο μοναδικός απο αυτούς με 14 έργα… 13 απο καλλιτέχνες του εξωτερικού + 1 , αυτό της Λουκίας Αλαβάνου, μιας εικαστικού που ασχολείται με την κινούμενη εικόνα και τον κινηματογράφο!


Είναι μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία που θυμίζει κυνήγι θησαυρού, με θησαυρό την τέχνη... Ένα ψηφιακό παιχνίδι εξερεύνησης, για μικρούς και μεγάλους που αξίζει να «παίξετε» και να εξερευνήσετε τα αόρατα με γυμνό μάτι, έργα.Πολλοί, σωστά, το παρομοιάζουν με την ξεπερασμένη πια εφαρμογή Pockemon Go, η οποία είχε αποκτήσει μεγάλο κοινό μικρών και μεγάλων σε ηλικία, και είχε ακριβώς ίδιο τρόπο χρήσης.


Όπως στο Seeing the invisible, έτσι και στο Pockemon Go, ο χρήστης της εφαρμογής ψάχνει να βρεί και να ανακαλύψει κρυμμένα Pockemon, σε αυτήν την περίπτωση κρυμμένα έργα τέχνης, αναπαραγώμενα απο συσκευές και προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον.


Με δύο λόγια, και στις δύο εφαρμογές, ο χρήστης, στα μάτια των άλλων, βλέπει, κυνηγάει και θαυμάζει αόρατα πράγματα, καθώς αυτά είναι μόνο ορατά απο την συσκευή του ιδίου. Πολλοί είναι αυτοί που θα πούν “ καλά, τα’ χει παίξει ο κόσμος”… μη δώσετε σημασία, απλώς δε ξέρουν….


Κάθε έργο είναι ξεχωριστό... έχει το δικό του χάρισμα, τους δικούς τους ήχους, τη δική του κίνηση. Κάθε ένα δε, προκαλεί διαφορετικές εντυπώσεις, αλλά το αίσθημα θαυμασμού βιώνεται απ’ όλους. Τα έργα έχουν ηχητικά εφέ που μπορεί να είναι φυσικά ακούσματα όπως τιτιβίσματα πουλιών ή τεχνητοί ήχοι. Μέσω της εφαρμογής, δίνεται η δυνατότητα απευθείας φωτογραφίας και στιγμιότυπου των έργων, η οποία αποθηκεύεται αυτομάτως στη συλλογή με τις φωτογραφίες του κινητού σας.Αυτό που ίσως λίγοι γνωρίζουν, είναι πως ο χρήστης της εφαρμογής δεν περιορίζεται μόνο στις φωτογραφικές λήψεις των έργων, αλλα μπορεί να μπεί και μέσα σε αυτά…


Έτσι θα πετύχετε και τις σωστές φωτογραφίες…


Εφόσον πάτε κοντά σε ένα έργο, στο οποίο και μπορείτε να εισχωρήσετε, όπως στο “Gilded Age” του Ai Weiwei (κλουβί), θα παρατηρήσετε πως σας δίνεται η δυνατότητα να εισέλθετε σε έναν ψηφιακό χώρο επαυξημένης πραγματικότητας και να βιώσετε την εμπειρία τη εκθέσεως μέχρι τέλους.


Θα παρατηρήσετε επίσης πως αν προσπαθήσετε να βγάλετε την παρέα σας, τον φίλο ή την φίλη σας, δίπλα σε ένα έργο… δε θα βγεί δίπλα στο έργο και αν βγεί, στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι μια κακή φωτογραφία…


Δοκιμάστε να τους φωτογραφίσετε μέσα απο το έργο... Εισέλθετε σε ένα έργο και φωτογραφίστε τους απο μέσα προς τα έξω ή το αντίστροφο αν αλλάξετε ρόλους.


Θα παρατηρήσετε μεγάλες διαφορές…


Η εφαρμογή : https://seeingtheinvisible.art/app/


Καλή διασκέδαση....Καλή σας απόλαυση!

cognoscente