top of page

Τα οφέλη της Γιόγκα στους άντρες. Μια κουβέντα με την καταξιωμένη δασκάλα γιόγκα, Τζούλη Τζώρτζη!

Updated: Oct 9, 2022


Κάνουν οι άντρες γιόγκα;

Για πολύ κόσμο η λέξη γιόγκα σημαίνει άσκηση μόνο για γυναίκες και ο λόγος για αυτή την παρεξήγηση, είναι γιατί η γιόγκα έχει συνδεθεί με την ευλυγισία και όχι με τη δύναμη.


Παρ' ολ' αυτά, πολλοί άντρες στις μέρες μας προσφεύγουν στην γιόγκα, με ανακούφιση και αφοσίωση.


Γιατί η γιόγκα δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση;

Η πρακτική του νου και του σώματος, που η γιόγκα προσφέρει, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην αύξηση της συνολικής δυναμης και στην οικοδόμηση των μυών.

Οι άντρες τείνουν να γυμνάζοται, έτσι ωστε να χτίσουνε μύες σε συγκεκριμένα μέρη του σώματός τους ,ενώ η γιόγκα ενδυναμώνει ομοιόμορφα τους μύες σε όλο το σώμα και αυξάνει την ευελιξία!


Αυξάνοντας την ευελιξία των μυών, μπορούν να αυξήσουν και τη δύναμή τους!


Ποιά είναι τα οφέλη της γιογκα στους άντρες; Διαφέρουν απο αυτά στις γυναίκες ;


Συγκεριμένα, η γιόγκα, μέσα από τις στάσεις και τις ασκήσεις αναπνοής που προσφέρει, καθιστάται ιδανική άσκηση για την καταπολέμηση του άγχους, ενώ παράληλλα συμβάλλει στην πρόληψη καρδιοπαθειών και υπέρτασης, βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, διευκολύνει την ευλυγισία - ψυχική και σωματική.


Είναι γνωστό δε, πως περισσότερη ευλυγισία οδηγεί σε λιγότερους τραυματισμούς, βελτιωμένη αντοχή άρα καλύτερη προπόνηση παντού, καθώς επίσης μετριάζει τις αρνητικές επιδράσεις άλλων σωματικών δραστηριοτήτων.


Επιπλέον, αυξάνει την ενέργεια, τη ζωτικότητα, την ευεξία και την δημιουργικότητα.


Οι γυναίκες υπερτερούν έναντι των αντρών σε θέματα ευλυγισίας; Έχουν κάποιο επιπλέον avantage ; Αυτή η σκέψη αποθαρρύνει τους άντρες να πάρουν μαθήματα γιόγκα;

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες (οντογέννεση) όλα τα βρέφη μέχρι 18 μηνών έχουν την ίδια ακριβώς ευλυγισία. Μεγαλώνοντας αρχίζουν να επηρεάζονται από τον τρόπο στάσης των γονέων τους ή όσων βρίσκονται στο άμεσο κοντινό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα, αρκετά συχνά, τα αγόρια να υιοθετούν το μοντέλο "είσαι η κολώνα του σπιτιού", "στιβαρός", "δυνατός", με αποτέλεσμα να υιοθετούν μια άκαμπτη στάση σώματος.


Σε αντίθεση με τα κορίτσια που κατά κανόνα παραμένουν πιο συναισθηματικές και άρα διατηρούν την ευλυγισία τους.


Εξυπακούεται δε, ότι στα παραπάνω υπάρχουν και οι εξαιρέσεις!!!


Απο την άλλη, καθώς η καθημερινότητα είναι πλέον πολύ στρεσσογόνα και απαιτητική, ενώ παράληλλα η καθιστική ζωή είναι πολύ συχνό φαινόμενο, πολλοί άντρες στρέφονται στη γιόγκα.


Μέσω των πρακτικών της, η γιόγκα καταφέρνει να καταπολεμήσει το καθημερινό άγχος, την κατάθλιψη και το στρες που δημιουργείται απο το μοντέλο του "επιτυχημένου" και να βοηθήσει το σώμα και την υγεία.

Ποιά είναι τα οφέλη της γιόγκα στο μυαλό και στην ψυχή?

Η Γιόγκα μειώνει το στρες και το άγχος. Μέσω της ελεγχόμενης αναπνοής και των τεχνητών χαλαρώσεων, συμβάλλει στη ρύθμιση και στην ανταπόκριση του στρες. Βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.


Επιπρόσθετα, η σύνδεση μυαλού και σώματος μέσω της γιόγκα, φέρνει σε αρμονία όλες τις πτυχές της καθημερινότητας του σώματος και του νου.


Τα οφέλη αυτά προφανώς, αφορούν και τα δύο φύλα!!!!


Ποιές είναι οι εμπειρίες των αντρών που πρωτοδοκίμασαν γιόγκα;

Πριν ξεκινήσει κάποιος τη γιογκα συχνα θεωρεί ότι είναι χαλαρή, ήρεμη , διαλογισμους και Om....


Πάντα αποτελεί μια έκπληξη το γεγονός ότι είναι ΚΑΙ πολύ δυναμική, με μεγάλη την αίσθηση του τεντώματος και της απόλυτης χαλάρωσης!!


Θα συνιστούσατε τη γιόγκα στους άντρες; Τι θα τους λέγατε για να τους ενθαρρύνετε να ξεκινήσουν;

"Είναι μία πρόκληση που δεν περιμένετε!!"


Η γιόγκα είναι ένας καλός τρόπος για να ζείτε μια πιο ενεργή ζωή. Ξεκινώντας από ένα κατάλληλο επίπεδο αξίζει να το δοκιμάσει κανείς!!


Ακόμη και όταν είναι έντονη, είναι ό,τι καλύτερο για το σώμα.


Τι περιμένετε λοιπόν; Βρείτε να κάνετε κάπου γιόγκα!


Και γιατί όχι μαζί!About Julie:


Έχοντας στο ενεργητικό της 700 ώρες διδασκαλίας Yoga, η Τζούλη Τζώρτζη (Julie), πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών, έχει εργαστεί σε πολλά αθηναϊκά γυμναστήρια. 'Ενα απο αυτά, είναι το Holmes Place Athens , στο οποίο την γνώρισα.


Εκτός απο to Holmes, η Julie πραγματοποιεί μαθήματα γιόγκα μέσω Zoom και μέχρι τώρα, μια φορά την εβδομάδα στο γκαζόν του ζαπειου. Μάλιστα, καθώς ο καιρός αλλάζει και το γκαζόν δεν καθιστάται ιδανικό για Χειμώνα, η δασκάλα έχει ήδη κλήσει τους χώρους που θα πραγματοποιήσει τα μαθήματα γιόγκα, στο αφοσιωμένο κοινό της τη Χειμερινή σεζόν.

Enjoy!!!

cognoscente

38 views1 comment