Ο εκ-μοντερνισμός του "Κουκλόσπιτου" του Χ.Ίψεν σε σκηνοθεσία Δ.Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία !!!
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, το Κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν, έκανε την πρεμιέρα του στο σανίδι του θεάτρου Πορεία, όπου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία!!!
Το Κουκλόσπιτο, το οποίο γράφτηκε το 1879 απο τον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα Χένρικ Ίψεν, επαναστατεί ενάντια στα συντηρητικά στερεότυπα και status - quo μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Συγκεκριμένα, το έργο, μάχεται την πατριαρχία και τις αντίστοιχες συμπεριφορές, καθώς επικεντρώνεται στην ίδια τη γυναίκα, το "ρόλο" της στην οικογένεια και τα ανεκπλήρωτα όνειρα που λόγω μητρότητας, ήταν αδύνατο να εκπληρώσει.

Ο Ίψεν, χαρακτηρίστηκε τολμηρός, για εκείνη την εποχή, αφού να έγραψε ένα επαναστατικό - φεμινιστικό έργο, με σκοπό να ταρακουνήσει και να δημιουργήσει "τροφή για σκέψη"!
Το ιστορικό αυτό έργο, εμπνευσμένο σε έναν αιώνα βαθιά ριζωμένο στο συντηρητισμό - σκοταδισμό, δέχθηκε μεγάλη κριτική και αναστάτωσε τον ανένδοτο "καθωσπρεπισμό" πολλών... καθώς κατηγορήθηκε ως φεμινιστικό μανιφέστο, το οποίο όμως ο Ίψεν αρνήθηκε πολλάκις...
Η UNESCO, έχει καταγράψει τα χειρόγραφα κείμενα και σενάρια του Χ. Ίψεν για το "Κουκλόσπιτο", στο μητρώο της παγκόσμιας μνήμης, τη χρονιά 2001, με στόχο την αναγνώριση της αξίας του έργου αλλα και του δημιουργού του.

Το έργο πραγματεύεται την παντελή έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του παντρεμένου ζευγαριού Χέλμερ, τις συγκρούσεις, τους ρόλους “άνδρα - γυναίκας", την υποκρισία , το ψέμα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν, στην ισορροπία ενός "επιτυχημένου" γάμου. Επιπλέον, ο θεατρικός συγγραφέας, εστιάζει στην παράλογη σχέση του ζευγαριού, η οποία συντηρείται απο την παρορμητικότητα και αθωότητα της Νόρας και την έλλειψη υπομονής και τσιγκουνιά του άνδρα της Τόρβαλντ.
Παράληλλα, θίγει έντονα τα πατριαρχικά καθεστώτα και συμπεριφορές, που ανακάμπτουν όλο και περισσότερο σε μία αυστηρά ανδροκρατούμενη κοινωνία, γεμάτη νόμους που “υπηρετούν” τα συμφέροντα του ανδρικού γένους.
Ο συγγραφέας, εμπνεύστηκε το Κουκλόσπιτο, ως ένα σπίτι με ατμόσφαιρα “αγκαλιάς” και “θαλπωρής”, σε μια απο τις ωραιότερες περιόδους του χρόνου, τα Χριστούγεννα.. τότε που όλες οι οικογένειες και οι φίλοι σμίγουν και ανταλλάσουν δώρα, αγάπη και ευχές.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο Νορβηγός συγγραφέας, έδωσε μία “παγερή” και πιο “σκυθρωπή” διάσταση στην οποία ο "αθώος" κόσμος της Νόρας γκρεμίζεται, οι εντάσεις στο ζευγάρι φουντώνουν όλο και περισσότερο καθώς ένα μυστικό , μεταξύ τους είναι ικανό να "ταράξει τα νερά".

Τη σκηνοθεσία του έργου επημελήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Τάρλοου, ο οποίος έδωσε το δικό του στίγμα στην παράσταση.
Πρωταγωνιστεί η Λένα Παπαληγούρα (Νόρα) και ο Γιώργος Χριστοδούλου (Τόρβαλντ), συνοδευόμενοι απο έναν πραγματικά ταλαντούχο θίασο, ο καθε ένας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του...

Τη μουσική επημελείται η Κρυσταλλία Θεοδώρου ή αλλιώς "Κορνίζα" (cORNIZa), η οποία χειρίζεται τα ηλεκτρονικά όργανα (κιμπορντ) και δημιουργεί αυτή την ξεχωριστή electronic music και το ιδιαίτερο sound design.
Έχοντας σπουδάσει πιάνο, η Κρυσταλλία εργάζεται ως θεατρολόγος και έχει αναλάβει την επιμέλεια του ήχου παραγωγής, μέσω της ηλεκτρονικής μελωδίας, που πηγάζει μέσα απ' τα πλήκτρα της! Η ψηφιακή μελωδία των πλήκτρων της "Κορνίζας", εναρμονίζεται άψογα με την σύνθεση και τη ροή του έργου και της ίδιας της παράστασης.
Όπως θα καταλάβατε, πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή του ιστορικής σημασίας "Κουκλόσπιτου", η οποία συνοδεύεται απο Electro - Pop μουσική, τολμώ να πώ και λίγο "House" μουσική, καθώς οι ρυθμοί της είναι γρήγοροι και περιλαμβάνουν διάφορα sound effects.
Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο αποδεικνύει τον εκμοντερνισμό του έργου του Χ.Ίψεν, είναι το γεγονός οτι η πρωταγωνίστρια (Νόρα) χρησιμοποιεί Tablet και σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, για να επικοινωνήσει με τα παιδιά της απο απόσταση... πολύ γνώριμη συμπεριφορά, δε νομίζετε;
Θεωρώ πως πρέπει να πάτε να δείτε την παράσταση "όπως και δήποτε"!!!
Άλλα δε λέω...
Προμηθευθείτε τα εισητήριά σας εδώ: https://www.viva.gr/tickets/theater/to-kouklospito/?_ga=2.101681281.1482016774.1668370985-714125808.1668207891#workspace

Η φωτογραφία ανήκει στα δικαιώματα του Θ.Πορεία!!!
Καλή απόλαυση
cognoscente